Sign In

Remember Me

Gevaren

Gevaren

Iedereen weet dat men een soort van risico loopt bij het zeilen. De grootste gevaren zijn immers dingen zoals terecht komen in een orkaan op zee, krachtige wind, grote golven, een beschadigde of lekkende boot. Echter, door goede planning en het checken van de weersomstandigheden zal de overgrote meerderheid van zeilers deze condities nooit ervaren, dus wat is er te vrezen?

Stormen kunnen een levensbedreigend risico zijn voor zeilers en andere watersporters. Dit zijn meestal de dramatische verhalen die we te horen krijgen in het nieuws. Maar de fouten die deze zeilers maakten, leiden tot onderzoeken en waarschuwingen. Vele boeken zijn geschreven over zeemanschap en technieken om te voorkomen dat er zich problemen voordoen in de storm. Daarnaast, feitelijk gezien zijn stormen niet de oorzaak van de meeste dodelijke slachtoffers tijdens het zeilen. De meeste dodelijke slachtoffers doen zich daadwerkelijk voor wanneer de zeilers zich helemaal niet in gevaarlijke omstandigheden bevinden. Hoe kan dit?

De meeste zeil-gerelateerde sterfgevallen doen zich niet voor tijdens het daadwerkelijke zeilen maar wanneer de zeiler in het water valt terwijl de boot is verankerd, in de haven ligt, etc. Met andere woorden, het gevaar ligt op de loer wanneer men het het minst verwacht!

Een voorbeeld: Je gaat zeilen op een mooie zonnige dag met een lichte wind. Je vaart met de speedboot uit naar je zeilboot op de ligplaats. Als je met de ladder aan boord wilt klimmen, begint de speedboot de schommelen door de golven van een passerende speedboot. Je handen glippen van de ladder en je tuimelt in het water. Het water is ijskoud zo vroeg in het seizoen, en wanneer je hoofd weer boven water komt, hap je naar adem. Het duurt een paar ogenblikken voordat je weer controle hebt over je ademhaling, en dan zie je dat je al 10 meter van de speedboot bent afgedreven. Met een plotselinge gevoel van wanhoop probeer je terug te zwemmen, maar je kleding en schoenen maken het moeilijk. Bovendien is de stroming sterker dan je had gedacht. Een golf breekt in je mond, je begint te hoesten. Je raakt gedesoriënteerd en hapt naar lucht, de kou eist haar tol. Je hoofd gaat weer onder…

De grootste factor die bijdraagt tot ongevallen en dodelijke slachtoffers is “onoplettendheid.” Met andere woorden, waarom aandacht besteden aan veiligheidskwesties als je niet denkt dat je je in een gevaarlijke situatie bevindt? Deze zeiler had het makkelijk kunnen voorkomen door een zwemvest te dragen.

Kortom, met de juiste planning, veiligheidsmaatregelen en materiaal, hoeft zeilen niet gevaarlijk te zijn.