Sign In

Remember Me

Veiligheidsmiddelen

1. Reddingsvest met beenband

beenband 1

Dat een beenband aan een reddingsvest geen overbodige luxe is, bewees het Engelse onderzoeksrapport over het vergaan van het Britse zeiljacht Ouzo. Geen van de opvarenden heeft het ongeval overleefd. Slechts één van hen had een beenband aan zijn reddingsvest, de twee anderen niet. Toch had dit bemanningslid de beste overlevingskansen. Omdat zijn reddingsvest goed om zijn lijf zat, bleef hij veel langer in leven. Hij had dus ook de meeste kans om op tijd door een passerend schip gevonden te worden.

Bij de meeste opblaasbare reddingsvesten ontbreekt standaard een beenband. Soms is hij als optie bij een vest te koop, vaak moeten we hem zelf maken. Van tijd tot tijd publiceren we in Praktijk voorbeelden van eigen maaksels. Deze kwamen we onlangs tegen. Leverancier On Deck heeft op verzoek een handige, verstelbare beenband gemaakt, die ook gemakkelijk los te maken is als u het vest wilt uittrekken.

 

2. Anker over boord

Anker overboord

Snel het anker overboord? Dat kan alleen als de lijn goed geprepareerd in de ankerkluis ligt. Als u hem opgeschoten weglegt, hebt u de kans dat er kinken in komen. Beter is de lijn los in de ankerbak te leggen. Begin vanaf het uiteinde van de lijn. Zorg dat u het uiteinde altijd geborgd in de kluis hebt. U laat nu de lijn meter voor meter door uw handen glijden en in de ankerkluis terecht komen. Doordat de lijn losjes op elkaar in de bak terecht komt, kan hij nooit kinken. Leg het anker er tenslotte bovenop. Als u nu het anker overboord zet, kunt u de lijn meteen door uw handen laten glijden.