Sign In

Remember Me

De Spuikom

De Spuikom

Geschiedenis

In 1969 stichtten enkele Snipe en 470 zeilers aan de Kalkaert, tussen Oostende en Middelkerke, de eerste Oostendse zeilclub specifiek voor kleinzeilerij. Na enkele jaren op de kleine Kalkaert werd uitgekeken naar een betere locatie en verhuisde de vereniging naar de 80 hectare grote Spuikom.

Vanaf 1973 werd er gezeild op “de pit” en een jaar later bouwde stad Oostende het huidige clubhuis aan de Vicognedijk. Na de aansluiting bij het Vlaams Verbond voor Watersportverenigingen werd de naam : VVW Oostende. Jaren later werd deze verduidelijkt naar VVW Oostende Spuikom. Bij de opsplitsing tussen het recreatieve VVW en de competitieve Vlaamse Yachting Federatie sloot onze vereniging aan bij de “VYF” en werd de naam gewijzigd naar Watersport Oostende Spuikom of kortweg WOS. Met 80ha biedt de Spuikom uitstekende watersportmogelijkheden. Gedurende de loop der jaren werd de spuikom minder diep, maar toekomstplannen met een hoger waterniveau waarborgen opnieuw een aantal jaren zeilplezier.

Sinds enkele jaren wordt er actief samengewerkt door de Oostendse zeilclubs. Inspanningen worden gezamenlijk gedragen, de clubs komen meer en meer als de watersporteenheid naar buiten. Medewerkers van VVW Inside-Outside, RNSYC, OSRC en WOS helpen elkaar met respect en behoud van eigen identiteit. Krachten worden gebundeld, wedstrijden worden samen georganiseerd en trainingen gebeuren over de clubgrenzen heen. Vele watersportsteden staan met verstomming te kijken hoe goed de Oostendse zeilmachine draait en hoe uiteraard ook de sportieve resultaten niet achterwege blijven.

Een vijftal jaren geleden zag Team-West het levenslicht. Beloftevolle jongeren van de Oostendse zeilclubs trainen samen en maken elkaar beter. Het hoogtepunt tot nu toe zijn de resultaten van 2008. Vijf leden van dit team werden geselecteerd voor het WK Optimist, dit aangevuld met nog eens 2 plaatsen in de EK selectie. Het Optimistenteam scoorde een tweede plaats in de sterke internationale teamwedstrijd van Venetië waarbij grote zeilnaties als Zweden, Puerto Rico, Italië, Griekenland, USA, … aanwezig waren. Individuele overwinningen in verschillende internationale wedstrijden en een nominatie voor de Yachting Awards categorie Beloften.

De WOS is, zoals de andere Oostendse zeilclubs, een open en gastvrije club waar andere teams graag komen trainen.

Zeg nu zelf, waar kan je beter trainen dan in Oostende. Bij goed weer kan je zo op zee, hetzij via de OSRC op het strand, hetzij via de slipway in de haven. En wanneer de weergoden wat minder gunstig weer brengen, kan je terecht op de Spuikom, het op-één-na grootste binnenwater van België. In de winter een paar graden warmer dan het binnenland en door het zoute water nog ijsvrij wanneer er op andere plaatsen niet kan gezeild worden.logo

Als club hebben we een actieve clubwerking met een eigen gerenommeerde zeilschool. De zeilschool waar op een recreatieve manier de sport wordt aangeleerd, is de kweekvijver van de toekomstige wedstrijdzeilers.

Niet onbelangrijk in een stad van zeilers is een commerciële partner, die zowel als sponsor en als mentor de Oostendse clubs ondersteunt, en die hebben we met z’n allen samen gevonden in Marina Yachting Center. Moge 2013 opnieuw een succesvol zeiljaar zijn, waarbij we samen, over de clubgrenzen heen, de Oostendse zeilsport nog verder kunnen uitbouwen.

 

Zeilschool

De zeilschool Watersport Oostende Spuikom (WOS) organiseert in de zomer 2015 zeilweken voor jonge zeilertjes, zowel voor beginners als gevorderden, voor jeugdige zeilers en volwassenen. De zeilschool Watersport Oostende Spuikom is aangesloten bij de Vlaamse Yachting Federatie. http://www.vyf.be
De zeilschool behaalde het VYF- jeugdlabel voor erkende zeilschool.http://www.vyf.be/nl/vyf-labels-21.htm

De weekstages gaan door van maandag tot vrijdag, dagelijks van 10u tot 17u. De cursus omvat een theoretisch en praktisch gedeelte. De cursussen worden gegeven door gediplomeerde lesgevers. De zeilschool is open van 9u tot 18u.